fredag 1. februar 2013

Demonic Death Judge: Skygods

Dette finske bandet var ukjent for denne anmelderen da Skygods datt ned i postkassa. Plata åpner som ei god skive med sludge skal gjøre: beinhardt driv, tunge gitarer og grov vokal. Tittelkuttet benytter samme oppskrift som det beste av bl.a. Red Fang og Bison B.C., men finnene har lagt til et europeisk krydder i miksen og endt opp med noe litt annerledes.

Det som gjør Skygods til noe særegent er bandets vågemot; de tør å mikse inn andre grep enn kun de som tilhører rocklyden av sludge metal, stoner rock og reinspikka doom. På enkelte låter mener jeg å høre liknende trekk som det britiske Orange Goblin gjør bruk av; dette er heavy metal som ofrer pretensiøsitet og dekadanse til fordel for et ærlig og jordnært lydbilde. Det er vanskelig å trekke frem enkeltlåter for å forklare platas sjarm, men et margknusende opus som Salomontaari slår seg frem fra minnet.

Skiva har, som er vanlig i dag, blitt utgitt både som CD og i digitalt format på Bandcamp og på ulike streamingtjenester.  Jeg vurderer dog platas siste manifestasjon; et nydelig dobbelalbum på blå vinyl. Den norske etiketten Doognad har gitt ut skiva i et lite fysisk opplag og det er en prydutgave som bandet virkelig fortjener.

I dagens nærmest overgrodde underskog i urskogen av heavy metal er det mange om beinet innen sludge og stoner rock, og det er lett å falle gjennom uten å bli særlig bemerket av verken folk eller medier. Demonic Death Judge burde i hvert fall klare å gro seg opp mot sollyset, for Skygods er et mektig opus fra et finsk band som fremdeles ser ut til å være i startgropa og har mye de ønsker å vise frem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar